27 Nisan 2010 Salı

Ay ve özellikleri




Ay Ve Özellikleri Ay Nedir

Ay dünyamızın 1/50'si kadardır. Bu sebeple Ay'da yerçekimi azdır(dünyadakinin 1/6'sı kadardır)
Ayda Atmosfer yoktur Bunun sonucunda
Hava ve su yoktur
Meteorolojik olay (iklim) görülmez
Meteorlar doğrudan ay yüzeyine düşer Sonuçta büyük krater çukurlukları oluşmuştur
Günlük sıcaklık farkı fazladır Bu sebeple mekanik çözülme fazladır
Canlı hayatı yoktur
İç ısısını kaybetmiştir Bundan dolayı volkanik olay görülmez

Ay günü
Dünyadaki herhangi bir meridyenin ard arda iki kez Ay'ın karşısından geçinceye kadar geçen süredir. Bu süre 24 saat 50 dakikadır.

Güneş Günü 24 Saattir
Ay günü ile güneş günü arasındaki zaman farkından dolayı bir yerde Ay her gün bir önceki güne göre daha geç gözlenir ve gel-git olayı daha geç oluşur.

Ay'ın aydınlık yüzünün dünyadan görünüşünde bir ay boyunca meydana gelen değişikliklerdir. Yeniay ve dolunay evrelerinde büyük gel-git yaşanır. Sebebi dünya ay ve güneşin aynı doğrultuda olmasıdır. İlk ve son dördünde ise küçük gel-git yaşanır.

Güneş tutulması Ay'ın Güneş ile Dünya arasına girmesi ve bazı özel koşulların sağlanması neticesinde meydana gelir. Tutulmanın olabilmesi için Ay'ın Dünya etrafındaki yörüngesiyle Dünyanın Güneş etrafındaki yörüngesinin kesişim yerlerini belirleyen düğüm noktalarında veya bu noktalar civarında (Yeniay safhasında) bulunması gerekir.

Bilindiği üzere bir yıl içerisinde Ay Dünya etrafında 12 kez dolanır. Dolayısıyla eğer Ay'ın yörünge düzlemi Dünya'nınkiyle çakışık olsaydı bir yılda 12 kez Güneş tutulması meydana gelebilirdi. Fakat durum böyle değildir. Ay'ın ve Dünya'nın yörüngeleri arasında 5°'lik bir açı vardır. Yörüngelerdeki bu konum nedeniyle Güneş Ay ve Dünya'ın aynı çizgi üzerinde olmaları çok sık karşılaşılan bir durum değildir. Böylece her ay bir Güneş tutulması oluşması engellenmiş olur. Nitekim bir yılda en az iki en çok beş Güneş tutulması meydana gelebilir. Bu tutulmaların da az bir bölümü Tam Güneş Tutulması'dır. Ayrıca Tam Güneş Tutulması Dünya üzerinde tam gölgenin düştüğü çok dar bir bölgeden izlenebilir. Bu da Tam Güneş Tutulması'nın belli bir bölgeden görülme sıklığını çok azaltır. Örneğin 11 Ağustos 1999'dakinden sonra ilk Tam Güneş Tutulması 21 Haziran 2001 tarihinde oldu ve Türkiye'den izlenemedi. Yurdumuzdan izlenebilecek bir sonraki Tam Güneş Tutulması ancak 29 Mart 2006'da gerçekleşecek .

Ay dünya etrafındaki yörüngesini tamamlarken dünyanın güneş ve ay arasında kalmasına neden olabilir. Bu durumda ay yüzeyine düşen güneş ışınları dünya tarafından engellenmiş olur. Karanlıkta kalan ay kısa süreli de olsa dünyadan gözlenemez bu olaya ay tutulması adı verilir. Bulutsuz bir gecede çıplak gözle rahatlıkla fark edilebilen bu olay güneş tutulmasına göre dünya yüzeyinde daha geniş bir alandan gözlenebilir. Ay tutulmasının dünya yüzeyinden gözlenebildiği alan dünyanın yarısından 24º kadar fazladır.

Ay'ın Özellikleri
Ay diğer gezegenler gibi rotar yapmaz. Onun kendine özel halleri vardır. Bir turu esnasında yeni ay ve dolunay zamanları vardır. Yeni ay olduğu burcun karşıtında 14 gün sonra dolunay olur.

Yeni Ay
(İlk yarı dolunaya kadar)
Enerji potansiyelinin pozitif olarak arttığı verimli bir zamandır. Bu dönemde hastalıklar kolay şifa bulur. Damarlarda kan çoğalır canlıların vücudu güçlenir. Hücre artışı çoğalır. Dikilen bitkiler iyi gelişir. Kekler börekler iyi kabarır ve lezzetli olur. Bu süreçte başlanan işler iyi gider verimli olur. Ayrıca insanların zekaları artar. Vücudumuzun bioritmi ile de ilgilidir. Duygu potansiyelimiz güçlenir. Bu yönden kendimizi iyi hissederiz.
Avlanan hayvanlar daha rahat muhafaza edilebildiği için avcılar genellikle yeni ay dönemlerini tercih ederler.

Dolunay
Enerji potansiyeli çok yüksektir fakat bu kez negatif yönde. Ay'ın insan üzerindeki güçlü çekim kuvveti vücuttaki sıvı miktarının çoğalmasına yol açar. Bu durum bedensel ve ruhsal değişikliklere zemin hazırlar.

Duygu taşkınlıkları kavgalar cinayetler çoğalır. Yangın çıkmasında tecavüz olaylarında artış görülür. İntiharların çoğu bu dönemde gerçekleşir. Kanamalar artar. Bu zamanda yapılan ameliyatlar çok kanamalı olur. Hastalıkların iyileşmesi uzar.

Ayın ikinci yarısında damarlardaki kan azalır büyüme ve gelişme yavaşlar. Hasta olanların bedenleri zayıflayacağından şikayetler artar. İnsan zekasında düşüş görülür. Bu dönemde dikilen bitkiler ya kurur veya büyümesi yavaş olur.Dolunay zamanları saç tırnak sakal kesmek için uygun zamanlardır.

Ay Tutulması
Özel bir durumdur. Bulunduğu burç ve evle ilgili konularda değişiklik getirir. Bir yıldızla kavuşum veya zıt durumda ise önemlidir.

Hangi burçta tutulmuşsa o burçtan olan kişiler üzerinde etkili olur. Mutlaka sıkıntı getirdiği söylenemez. Ancak yeniliklere ve değişikliğe kapalı olanları zorlar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder